Σε μια δημοπρασία βιβλίων σε πόλη της Γερμανίας το φθινόπωρο του 2022, εμφανίστηκε ένα μικρό βιβλίο η αξία του οποίου υπολογίστηκε στα 2.000 ευρώ. Η τεράστια τιμή οφείλεται σε κανόνα που είναι γνωστός από αρχαίες εποχές: ότι όσο πιο ασυνήθιστο είναι ένα βιβλίο, τόσο πιο ακριβά πωλείται.
Το ιδιαίτερο στο αντικείμενο της δημοπρασίας, εκτός από τη σπανιότητά του, δεν είναι άλλο από το όνομα του συγγραφέα του, Έντγκαρ Άλαν Πόε.
Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, που έζησε στις αρχές του περασμένου αιώνα, έγραψε το μαλακολογικό βιβλίο «The Conchyologist's first book» το 1839. Οι επεκτάσεις στην κεφαλίδα του κειμένου, που ήταν συνηθισμένες εκείνη την εποχή, περιείχαν την υπόσχεση "να αποδώσει δικαιοσύνη στην τρέχουσα κατάσταση της επιστήμης όσο το δυνατόν ακριβέστερα και επίσης να βρεί έναν μεγάλο αριθμό νέων ειδών».
Το βιβλίο φαίνεται να έχει εκπληρώσει αυτές τις απαιτήσεις που επιβλήθηκαν από τον ίδιο. Ο Πόε προσπάθησε να γράψει ένα έργο όσο το δυνατόν πιο σαφές και ακριβές. Το γεγονός ότι, παρά την προσπάθεια, το βιβλίο περιέχει αρκετές ζωοσυστηματικές εσφαλμένες ταξινομήσεις, μπορεί να θεωρηθεί ως λάθος που σχετίζεται με την εποχή.
Αν και το έργο είναι σχολικό βιβλίο, διακρίνεται και η ποιητική ψυχή του Πόε. Στην εισαγωγή, για παράδειγμα, ο συγγραφέας επισημαίνει ότι ο ειδικός στα σαλιγκάρια θα αποκτούσε «ενόραση για το θεϊκό σχέδιο και την παντοδύναμη καλοσύνη σε αυτό το σπάνια διανυόμενο μονοπάτι».
Ο Πόε δραματοποιεί εδώ και ταυτόχρονα χτυπά όσους βλέπουν την επιστήμη των σαλιγκαριών ως απλώς ένα πάθος για συλλογή.
Το βιβλίο δίνει μια επισκόπηση των υδρόβιων σαλιγκαριών και ορισμένων άλλων ζώων που φέρουν όστρακο, όπως τα μύδια και τα καλαμάρια. Ανάμεσα στις διακόσιες περιπτώσεις που απεικονίζονται σε δώδεκα πίνακες, υπάρχει τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό δείγμα για κάθε γένος.
Εκτός από τον επίμονο κατάλογο των ειδών που ήταν προηγουμένως κοινός στα σχολικά βιβλία, ο Πόε παρέχει ορισμένα χαρακτηριστικά ταυτοποίησης και περιστασιακά συστηματικές ενδείξεις για κάθε γένος.
Πώς ο Πόε, που είχε ήδη γράψει αρκετούς τόμους ποίησης εκείνη την εποχή, έγραψε για τα σαλιγκάρια;
Ο νεαρός Έντγκαρ Άλαν απολύθηκε από τη στρατιωτική ακαδημία το 1831 για ανυποταξία. Επειδή είχε ρήξη με τον θετό πατέρα του και επίσης στράφηκε στο ποτό, έζησε σε πολύ κακές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έτσι λοιπόν ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς που προσπάθησαν να κερδίσουν τα προς το ζην ως ανεξάρτητοι συγγραφείς.
Ωστόσο, τα πρώτα έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός περιοδικού, δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία. Για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του (και της άρρωστης ξαδέρφης του, την οποία είχε παντρευτεί), ο Πόε ανέλαβε έργα που τους είχαν ανατεθεί, συμπεριλαμβανομένου του συγκεκριμένου.
Ήδη τη χρονιά της δεύτερης έκδοσης αυτού του βιβλίου πέτυχε την ανακάλυψη που ήλπιζε με το «Tales of Grotesque and Arabesque» και το «The Double Murder in the Rue Morgue» και τελικά, το 1845, με το «The Raven ".
Αυτό εξηγεί γιατί ο Πόε δεν ασχολήθηκε ξανά με την επιστήμη των σαλιγκαριών.
Τα επόμενα χρόνια αφοσιώθηκε στα έργα που ο Μπωντλαίρ αργότερα μετέφρασε και έφερε τελικά στην Ευρώπη.
Ο Πόε άγγιξε τις φυσικές επιστήμες μόνο μία φορά ακόμη, ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, με το «Eureka», ένα πεζό, φανταστικό, φυσικό-φιλοσοφικό διδακτικό ποίημα.

Γιόνας Έλντεν